Vederea Cromatica





























         a)Tricromatii anormali si dicromatii au o acuitate zuala de 6/6 (20/20), insa discriminarea nuantelor este afectata. Placile colorate Ishihara pot fi utilizate pentru detectarea discromatopsiei rosu-verde. Placile test includ un numar ascuns, zibil numai pentru subiectii care confunda culorile datorita discromatopsiei rosu-verde. Deoarece discro-matopsiile sunt aproape in totalitate X-linkate, screening-ul are valoare doar in cazul copiilor de sex masculin.
Placile Ishihara sunt deseori utilizate pentru testarea pacientilor cu tulburari dobandite ale vederii colorate. Desi ele nu au fost concepute pentru acest scop, nu exista alta metoda mai simpla si mai comoda pentru testarea cantitativa de rutina a vederii colorate. Defectele dobandite ale vederii colorate sunt deseori rezultatul unor boli ale maculei sau nervului optic. De exemplu, pacientii cu antecedente de nevrita optica acuza deseori o diminuare a perceptiei culorilor inca mult timp dupa ce acuitatea lor zuala a revenit la normal. Tulburarile vederii colorate pot fi de asemena consecutive accidentelor vasculare cerebrale bilaterale care afecteaza portiunea ventrala a lobului occipital (acromatopsie cerebrala). Acesti pacienti pot percepe numai nuante de gri si pot avea de asemenea dificultati in recunoasterea fetelor (prosonozie). Infarctele lobului occipital dominant determina uneori anomie zuala pentru culori. Pacientii afectati pot distinge si diferentia culorile, dar nu le pot denumi.

   b)  Teoria bicromatica (sau tetracromatica). Punctul de vedere al lui Hering este acela ca exista 3 substante fotosensibile in conuri, dar, in functie de iradiatia primita (putand declansa un fenomen de asimilatie sau dezasimilatie), ele reactioneaza la culori diferite, rezultand patru culori fundamentale, care, amestecandu-se, dau toate celelalte nuante si culori. Situatia este urmatoarea:
Asimilatie negru verde albastru
Dezasimilatie alb rosu galben
Daca tinem cont de cele 4 culori fundamentale, vorbim de teoria tetracromatica. Daca avem in vedere ca tonurile culorilor rezulta din excitarea a doua categorii de conuri, putem sa denumim conceptia bicromatica.
De cand se fac cercetari cu fascicole luminoase extrem de inguste (raze laser), s-a reusit obtinerea culorii galben folosind fascicole laser rosii si verzi, ceea ce nu se poate explica prin conceptia lui Hering.